Fotbollssäsongen summeras

Säsongen 2014 kan läggas till handlingarna sedan några veckor tillbaka och det är hög tid att summera året. Det innan det är dags att blicka mot 2015 och nya utmaningar på Ljungvallen.

Som webbmaster har jag (Fredrik Alfredsson) tagit mig friheten att summera året, plocka ut det bästa och det sämsta, lyfta fram några spelare lite extra och så vidare. Tänk på att det här till stor del är mina högst personliga åsikter, även om en del förstås baseras på fakta från fotbollsåret som har gått.

Nickebo nämndes som så många gånger om numera lite löst av en del som ett lag för den absoluta toppstriden inför säsongen. Det efter en jobbigare fjolårssäsong där kontraktet säkrades i slutomgången och man till slut landade på en åttonde plats. Nu blev det dock ingen toppstrid i år heller, det såg en för svag höstsäsong till, men laget nådde till slut en sjätteplats efter en skön 5-2-vinst i sista matchen mot Möre BK. 

NIK såg starka ut på försäsongen och kom till spel med en del intressanta nyförvärv i bland andra Kim Lindbladh, Danijel Lukic och Michael Grenstadius. När väl serien drog igång inledde man med två raka förluster, men efter 1-1 i tredje omgången mot Kalmar Södra där just Lukic gjorde Nickebos första division 4-mål för säsongen följde en fin svit som sammanlagt stannade på sju raka utan förlust, varav fem segrar. Så långt var NIK bra med i toppstriden men efter förlusten i toppmötet med Runsten/Möckleby IF kom en svagare period:
– Vid midsommar låg vi tvåa, en poäng efter RM IF, men just förlusten i matchen emot RM IF blev vändningen – negativa vändningen, berättar tränaren Hasse Sjögren. 

Det kom ytterligare fyra förluster på de fem kommande matcherna och Nickebo halkade efter i tabellen. Man slet hårt med skador samtidigt som spelet hackade en del. Inte blev det bättre av att riktiga krigarinsatser, som mot Madesjö IF hemma (2-3 efter 2-0 i paus), inte belönades med några poäng trots spelare som slet som djur för att nå resultat.

Under slutet av säsongen stabiliserades dock läget något och en del viktiga poäng trillade in igen. Bland annat hemma mot Gullabo/Gullaboås då Arnel Vuckic klev fram och satte 3-2 i slutminuterna med en frispark. Ett mål som säkrade tre oerhört viktiga poäng.

På de tre sista omgångarna gjorde NIK flera bra insatser och vann två av de tre matcherna. Färjestadens GoIF besegrades med 3-1 i en viktig bottenmatch (NIK var då indraget på allvar i streckstriden) och den vinsten lade mer eller mindre grunden för det säkrade kontraktet. Att det sedan blev förlust i en tät match mot serietvåan och sedermera elitfyranklara RM IF med 0-1 spelade mindre roll då division 4-platsen för 2015 definitivt säkrades via 5-2 i sista omgången borta mot Möre.

Därmed fick en delvis svajig och ojämn säsong ändå ett riktigt bra slut. Vi kan nu ta med oss fortsatt spel i division 4, en bättre placering än 2013 i form av en sjätteplats och en del riktigt fina insatser. Inte minst i 5-2-vinsten mot Möre, men även i matcher som mot Hossmo BK på Ljungvallen (vinst med 3-1) och SSG IF borta (då 1-2-underläge vändes till 4-2-seger).

TABELLEN

div4sö2014

Kommentar:
Ett poängsnitt på 1.33 poäng/match är någorlunda godkänt men långt ifrån ett snitt för lag som vill slåss i toppen förstås. Ser man på siffrorna i övrigt är det ganska enkelt att se vad som har ställt till mest problem för NIK i år: försvarsspelet. Och då inte försvarsspelet bara från backarnas sida, utan givetvis hela lagets kollektiva defensiv. 59 insläppta är näst mest i serien, bara överlägsna jumbon Färjestaden är sämre, och ger ett snitt på 2.46 insläppta per match. Givetvis inte siffror som är i närheten av att vara godkända. Framåt ligger man heller inte på någon toppnotering med 45 gjorda, men det är ändå skapligt och klart bättre än facit när det gäller baklängesmål.

En placeringsmässigt bättre säsong än ifjol kan vi för övrigt räkna in. Fjolårsplaceringen var åtta. Dessutom var poängsnittet då något sämre. NIK spelade in 26 poäng på 22 matcher ifjol, vilket ger ett snitt på cirka 1.18 poäng/match jämfört med årets 1.33.

 

 UTMÄRKELSER 

Årets spelare: Johan Rosén
Återigen har Rosén imponerat stort på mittfältet och bidragit till oerhört mycket i positiv riktning. Slitvarg, djupledslöpare och kreatör i ett. Samlade ihop hela 25 poäng, 1.08 i snitt, i poängtävlingen där motståndarnas tränare fick sätta poäng på de tre bästa Nickebospelarna per match. Bäst i NIK. Ovärderlig på mitten som motor i lagbygget.

Årets mål: Danijel Lukic (mot Möre BK)
Lukic stod för inte mindre än 14 mål under sin första säsong i Nickebotröjan. Flera gånger om visade han prov på sitt ruggiga vänsterskott. Inte minst i sista matchen borta mot Möre BK. 4-1-målet då var nog säsongens vackraste då han på halvvolley från distans drog till med vänstern och fick på en drömträff som borrade sig in i nätet bakom en maktlös Mörekeeper. Oerhört snyggt!

Årets skyttekung: Bojan Dinic
Rutinerade Dinic vann inte helt oväntat skytteligan med sina imponerande 15 mål. Det satt dock långt inne och hängde på en straff i sista omgången där Dinic säkrade såväl ett hattrick i den matchen som skytteligatiteln. Danijel Lukic har även han stått för en strålande säsong målmässigt och landade på 14 mål.

Årets poängspelare: Bojan Dinic
Trots en hel del spel som yttermittfältare i ett 4-5-1 lyckades Dinic vinna skytteligan på 15 mål och stod dessutom för nio framspelningar. Sammanlagt 24 poäng således och en klar vinst i poängligan.

Årets värvning: Danijel Lukic
Nickebo fick inför säsongen in flera intressanta nyförvärv. Spelare som Kim Lindbladh, Michael Grenstadius och under säsongen inplockade Mikael Johansson är några av de som har gjort det riktigt bra i NIK-tröjan. Samtidigt är det förstås omöjligt att bortse från anfallaren Danijel ”Dado” Lukic. Han klev in med tyngd, styrka och en fruktad vänsterfot och har under säsongen mäktat med inte mindre än 14 mål. Många gånger har han spelat som ensam spjutspets där framme i anfallet och gjort det mycket bra.

ÅRETS LAG

nikelvan2014

Notera att laget helt baseras på vilka som har spelat i flest matcher. Antalet starter går naturligt nog före matcher som inhoppare.

Michael Grenstadius – Peter Almheden, Niclas Johansson, Christofer Eriksson, Arnel Vuckic – Bojan Dinic, Magnus Loman, Carlos Toro Santis, Johan Rosén, Christoffer Gidö – Danijel Lukic.

 

STATISTIK

Den nedan publicerade statistiken är den officiella från vår laget.se-sida där statistiken har uppdaterats löpande under säsongen av ledarstaben. Viss reservation för att den kan skilja sig något från den som har förts här på hemsidan.

Målvakter:

statistik mv

Utespelare:

statistik NIK 2014

Notera att poängkolumnen längst till höger anger antalet poäng spelaren har fått av motståndarnas tränare i ”poängtävlingen”, inte antalet poäng som han har gjort i form av mål och assist. 

 

1959619_10152314980331714_6490459944472185797_n
Lagbild 2014, efter sista matchen.
Bakre raden från vänster: Stefan Bengtsson (lagledare), Christofer Eriksson, Darko Robovic (lagledare), Anders Elofsson (lagledare), Tommy Persson, Danijel Lukic, Carlos Toro Santis, Victor Boman, Magnus Loman, Niclas Johansson.
Främre raden från vänster: Bojan Dinic, Amanj Aliassi, Peter Almheden, Johan Rosén, Jimmy Wiberg, Robin Höglund, Sonny Ståhlbalck, Måns Gunnarsson, Henrik Plym, Christoffer Gidö.
Framför: Dennis Svensson, Michael Grenstadius, Hasse Sjögren (tränare).

införssg2Uppvärmning inför hemmamötet med SSG.


 

nikvsmif
Avspark på Ljungvallen mot Madesjö IF.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.