NIK-säsongen 2013

NIK avslutade en division 4-säsong som har varit upp och ner med en finfin 5-1-seger mot VSGF/JAIK för drygt ett par månader sedan. Nu laddar man för nästa säsong, har precis gjort klart med ny tränare och samtidigt som planeringen fortgår för fullt är det dags att summera fotbollsåret 2013 för Nickebos del.

Inför säsongen nämndes NIK återigen som ett tänkbart topplag av många. Kanske inte så konstigt heller med tanke på att man så sent som ifjol hade chans på seriesegern inför näst sista omgången och året dessförinnan föll på mållinjen (bokstavligt talat också) i kvalet till elitfyran. Dock blev den gångna säsongen inte riktigt vad de flesta runt NIK hade hoppats på, trots de smickrande tipsen på förhand.

Mycket av det berodde på en riktigt jobbig start, ja rentav en riktigt jobbig vår rakt igenom. Den och mycket annat lyfts upp och analyseras under följande rubriker när året summeras.

TUNG START
NIK inledde säsongen på ett minst sagt tungt sätt. 2-1-ledning i premiären borta mot topptippade IFK Oskarshamn, efter mål av Sonny Ståhlbalck och Dennis Svensson, blev till en 2-3-förlust och noll poäng att ta med sig hem. Vad ingen visste då var att det bara skulle vara en i raden av uddamålsförluster. Nickebo förlorade nämligen fyra raka matcher i början av division 4-säsongen och efter nio matcher hade man endast skrapat ihop fyra poäng. Av toppambitionerna fanns då inte något kvar utan i stället såg det ut som att division 5 var oroväckande nära. Mycket riktigt blev det också en kamp för att säkra kontraktet, men NIK spelade ändå upp sig rejält och klarade kontraktet med viss marginal (även om den inte var så stor).


UPPRYCKNINGEN
Efter den tunga starten spelade NIK med kniven mot strupen i omgång efter omgång. Det prekära läget klarade man dock av bra och laget stod för en rejäl uppryckning. Våren avslutades på ett bra sätt, med start i form av 1-1-mötet med Smedby följt av flera viktiga poäng och 4-3 hemma mot topplaget IFK Oskarshamn i en riktig rysare före uppehållet, och även hösten var klart bättre än säsongsinledningen. Visserligen föll NIK i tre av de fyra sista omgångarna, men det hade man ändå råd med och avslutningen – 5-1 mot VSGF/JAIK – var stark.

 

GENOMBROTTET
Emil Radhe (bilden nedan), nu tyvärr för NIK:s del klar för Ängö BK, har under flera säsonger varit nyttig och giftig, främst i en yttermittfältsroll. När han nu fick kliva upp som spets i Nickebos 4-5-1 slog han dock igenom på riktigt allvar. Inte minst under hösten var Radhe den yngre lysande. Sammanlagt åtta mål, varav tre i den avslutande matchen, samt ett ständigt uppoffrande slit längst fram i planen stod han för. Den snabbe, hårt jobbande och nu också målfarlige offensivspelaren lämnar ett tomrum i NIK och lämnar också en mycket bra säsong bakom sig.

Radhejr


SPELAROMSÄTTNING
Nickebo hade en delvis strulig säsong när det gällde truppen. Under såväl försäsongen som vårsäsongen droppade flera duktiga spelare av på grund av olika anledningar och truppen tunnades ut. Dessutom drogs fjolårsskyttekungen Bojan Dinic med segdragna skadeproblem. Förhoppningsvis får man mer kontinuitet nästa säsong och på så vis också bättre förutsättningar att jobba med för nye tränaren Hasse Sjögren.

DSC_0431

 

SVIT
Trots en åttondeplacering, sämst hittills sedan NIK gick upp i fyran, är det ändå på sin plats att lyfta fram det faktum att Nickebo nu har gjort sju raka säsonger i fyran. Ändå sedan man laget gick upp 2006 och gjorde debut i fyran 2007 har NIK varit ett stabilt division 4-lag. Det är värt att framhäva för en liten klubb som Nickebo och det är många – spelare, ledare, annat folk runt laget och verksamheten – som förtjänar beröm för det.

 

ÅRETS LAG
Som vanligt baseras den här elvan på flest antal gjorda matcher under säsongen. Antalet starter har också förstås vägts in i uttagningen.

ElvanNIK13

Årets lag: Johan Ewaldh – Sebastian Melin, Niclas Johansson, Christofer Eriksson, Dennis Svensson – Christoffer Gidö, Johan Lidholm-Rosén, Victor Loebbert, Sonny Ståhlbalck, Tommy Persson – Emil Radhe.

 

ÅRETS SPELARE
Emil Radhe har redan lyfts fram och den delade ettan med honom i skytteligan, Sonny Ståhlbalck, förtjänar också ett extra omnämnande. Men årets spelare är nog ändå Johan Lidholm-Rosén (bilden nedan). Nyförvärvet drog på sig en knäskada i Nybro Open och missade stora delar av försäsongen. Det märktes dock inte när han väl var tillbaka i spel. I stället dominerade Lidholm-Rosén mittfältet gång efter gång i fyran. Innermittfältaren har bidragit med allt från stenhårt jobb och en alltid imponerande inställning till viktiga mål, säkert straffskytte och mycket offensiv kraft. En i det närmaste komplett mittfältare som har gjort oerhört mycket nytta för NIK i år.

niknabbenjohanrl

 

ÅRETS MÅL
Det snyggaste av säsongens 38 mål i fyran måste ha varit Christoffer Gidös i sista matchen. Högermittfältaren med den fina vänsterfoten jonglerade då upp bollen och drog till med vänstern från 25-30 meter. Bollen seglade vackert över VSGF/JAIK:s chanslöse målvakt och ett riktigt klassmål var ett faktum. En absolut höjdpunkt på Ljungvallen den gångna säsongen.

 

STATISTIK A-LAGET 2013

statNIKA

NiclasoChrille
Rutinerade mittbacksparet Niclas Johansson och Christofer Eriksson i samspel.


STATISTIK B-LAGET 2013

StatNIKB

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.