Sammanfattning av min tid i Nickebo

November 2014, hade jag möte med Alexandra där vi diskuterade om att jag ska ta över Nickebo IK. Jag tyckte alltid att Nickebo hade en rutinerad och stabil trupp med väldigt god stämning i truppen, så jag var sugen att ta över som huvudtränare MEN att stora delar av truppen stannar, det var mitt krav.

Jag fick reda på direkt av spelarna att de hade en jobbigt 2014 år i Nickebo där knappt någon tränade och där man nästan samlade folk som ska ställa upp i stora delar av säsong, Nickebo klarade kontrakt 2014 men tyvärr stor del av Nickebo gänget skulle lämna eller var väldigt osäkra på en fortsättning som jag vägrade förstå då, men förstår väldigt bra idag.

Utom att jag visste att stora delar av truppen skulle lämna fick jag en bra känsla av de som hjälpte till i Nickebo och ville verkligen att föreningen ska ha en trupp och tävla 2015, så jag tackade JA till ansvaret som huvudtränare.

När jag dök upp på min första träning i Lindsdals sporthall var det åtta man som skulle träna, av de åtta man var det sex spelare som jag hämtade med mig. Efter första träning kom jag överens med Vedran Bajramovic att han ska vara vår målvakt och hjälpa till som assisterade tränare, som Vedran tackade ja till. Andra två spelare som jag var, och är väldigt tacksam att de ville stanna, spela, och hjälpa till med allt är Bojan Dinic och Peter Almheden. Förutom att dessa två valde att stanna, hjälpte de till med att varva spelare.

Så när vi dök upp på träningen andra vecka var det 14 spelare som hade bestämt sig att spela i Nickebo år 2015. Veckan efter var vi 23 man på träningen och då till försäsongen började hade vi 28 spelare som skulle spela med oss. Försäsongen var väldigt bra, där vi var som minst 17 och som mest 25 spelare på träningar, från en början tränade vi till om med tre gånger i veckan som var väldigt imponerande med tanke på nivå och alla andra omständigheter. Det var ett väldigt ungt lag som skulle svetsas ihop med några “gamla” eller rutinerade spelare som Magnus Loman, Carlos Toro Santis, Tommy Persson, Peter Almheden, Bojan Dinic och Vedran Bajramovic.

Division 4 SÖ år 2015 var väldigt tufft, med några hårdsatsande lag som Hossmo BK, Smedby BOIK, Kalmar Södra IF och många andra lag som hade bra erfarenhet av spel i div4 och rutinerade spelare. Vi i Nickebo hade en helt ny trupp, med stora delar av truppen som inte hade alls erfarenhet från A-lags fotboll, men samtidigt fanns det kvalitet och jag visste att det kommer vara tufft men att vi kommer klara oss. Vårsäsongen var tufft som vi förväntade oss, men samtidigt efter sista matchen på våren låg vi på säker mark med en liten marginal.

Spelet var mycket, mycket bättre efter vår sista match på våren jämfört med första matchen där vi till exempel förlorade och var överkörda av Kalmar Södra i seriepremiär med 5-0. När vi sen spelade hemma i Nickebo sista vårmatch vann Södra med 3-2 där vi gav de en riktigt match, Södra var ett topp lag i div4 SÖ 2014 och hade en väldigt bra trupp bland annat.

Jag tjatade från början att det måste finns kontinuitet både på träningar och matcher där ska vi spela ihop ett lag som ska klara kontraktet och så var det under våren och inför höst delen såg det lovande ut. Efter sommaruppehållet plötsligt tappade vi två spelare utan någon anledning, jag fattade inte då och fattar inte än idag, varför? Det var två unga spelare som spelade från start i 90% av matcherna, gjorde väldigt bra jobb i vår backlinje och som viktigaste de var med på alla träningar och matcher. Dessa grabbar bytte inte lag utan slutade helt, väldigt tråkigt för dem, som sagt det var två lovande spelare men det påverkade väldigt mycket vårt trupp, vårt spel och våra resultat, vi tappade två start elva spelare och inte minst två backar!

Höstsäsong var jobbigt, väldigt jobbigt resultat mässigt där vi fick mindre poäng än vi borde få egentligen, jag vet inte varför men vi tappade poäng mot lag som var i nedre delen av tabellen som vi själva men plockade poäng av de lag som var på övre halvan, det är kanske mitt fel också. På slutet hamnade vi på negativ kval platsen där vi skulle spela mot Tvärskogs IF och Mörbylånga GOIF. I dessa två matcher spelade vi 3-3 borta mot Tvärskogs IF och i avgörande matchen förlorade vi 1-2 hemma mot Mörbylånga GOIF, så vi åkte ur, och skulle spela div5 år 2016. Vi åkte ut men ändå stämningen var bra i truppen och nästan alla spelare har bestämd sig då att fortsätta i Nickebo även året efter.

Under 2015 plockade vi 18 poäng, vi hade 4 vinster , 6 oavgjorda och 12 förluster. Vi gjorde 27 mål och släppte in 46.

tabell-2015

Som ett lag som åkte ur 46 insläppta mål var godkända egentligen, lag som låg på 5. eller 6. plats släppte mer mål, MEN att göra 27 mål framåt var väldigt underkänd och vår offensivt spel var väldigt svagare än vår defensiv och där är också en stor del mitt ansvar eftersom det var väldigt stor fokus på defensiv jobb där våra offensiva spelare gjorde ett bra defensivt jobb, men klarade inte helt enkelt de offensiva uppgifter.

Efter säsong 2015 har jag bestämd mig att fortsätta i Nickebo även 2016. Jag visste vad gjorde jag för fel, vad måste jag ändra. jag ville att stora delen av truppen fortsätter och jag visste vilka typer av spelare vi behöver. För en början gick allt som det ska, vi tappade bara en spelare som vi redan visste att han skulle lämna, vi tackade honom och släppte honom att spela högre upp än div5 som var hans önskemål.

Under 2016 ville vi fokusera oss på vårt eget spel, speciellt lägga fokus på ett bättre offensiv spel, eftersom defensivt jobb funkade helt okej. Under året när vi åkte ut saknade vi ledar typer på plan så mitt första uppgift var att varva en bra spelare och ledare både på och utanför plan, Omar Eliassi. Förutom Omar har vi lagt fokus på att varva offensiva spelare. Vi hade en väldigt bra trupp, vi fick in några ledare som vi behövde på plan, sen fick vi spetsen och bredden fanns där också.

När alltid såg spikat ut, och övergångsperiod var över, tappade vi Vedran Bajramovic till Nybro IF. Utom att Vedran var inte bara en väldigt duktigt målvakt han var assisterade tränare och en bra kamrat så det var chock för alla oss. Vedran lämnade oss till Div.2 spel och Nybro IF, och där han ska vara egentligen med tanke på hans kvalitet men för oss var det svårt för att vi var tvungna att få in en målvakt och övergångsperiod var över, så det var nästan omöjligt, eller omöjligt att varva någon målvakt med närheten av hans kaliber. Under en hel mellan period (inomhussäsong) var vi utan målvakt där jag själv stod i mål. Eftersom att vi hamnade i “fel” serien så tappade vi även Bojan Dinic, som det var väldigt tråkigt med tanke på att han var en av de “gamla” som var kvar plus att sedan länge sedan man visste man att Bojan snittar mellan 12 till 18 mål per säsong. Det var en till viktig spelare och person som lämnade oss.

När försäsong började allting löste sig vi hade två målvakter och ett bra, stabil div5 trupp, Omar Eliassi tackade ja till att hjälpa med som assisterade tränare förutom att han skulle spela. Under hela försäsong har vi fokuserat oss på offensiv spel, omställningar, kombination och allt som inte stämde året innan. Vi hade inte lika många spelare på träningar som året innan eftersom vi hade många spelare som jobbade skift och på den här nivå måste man acceptera att folk prioriterar jobb före fotbollen och detta har vi accepterat och jobbat vidare. Det såg väldigt lovande och bra ut på försäsong och alla träningsmatcher vi hade. Under första delen av säsong gick det väldigt bra. Vi hade rätt mycket folk på träningar och alla ställde upp för varandra. Vi spelade inte direkt någon samba fotboll men det hade vi inte ambition heller, vi var starka och noggranna i defensiven och väldigt effektiva framåt.

Det visade sig efter att vårsäsong har slutat, vi hade 7 vinster, 2 oavgjorda och två förluster med målskillnad +12, vi gjorde 25 mål framåt och släppte 13 mål bakåt som var godkänd. Vi var på en fjärde plats, tre poäng bakom dem som var på första plats plus att vi hade två matcher mindre spelade, så det såg väldigt lovande ut inför hösten.

Under sommaren har vi tappat även Zana Eliassi. Zana har ställt upp för oss i tre matcher under våren, där han gjorde 3 mål och även 2 assist och jag är väldigt tacksam för det till Zana, men vi hade inte tillgängligt honom hela tiden och när han bytte lag under sommaren det var inte något konstigt för mig i alla fall, eftersom jag kom överens med Zana att i fall att han vill lämna att vi kommer släppa honom.

När vi började i juli med träningar såg det INTE ut som vanligt, spelarna har helt enkelt tappat viljan, det är kanske mitt ansvar också. Tyvärr var det så, att folk började missa träningar på grund av lustiga anledningar eller fanns det dem som jobbade också mer än vanligt.

Vi hade två på pappret lätta matcher som vi borde vinna egentligen och de hade vi ryckt upp i toppen men tyvärr blev inte så utan av sex möjliga poäng vann vi bara en poäng. Efter dem matcherna hade vi en period med fyra raka vinster men det var mer så att vi hade bättre individuella kvalitet än våra motståndare än att vi gjorde bra som ett lag.

Sen jag kom till Nickebo och även i framtiden kommer tre saker vara viktiga för mig i mitt lag och det är VILJAN, DISCIPLIN och HÅRT ARBETE både på träningar och matcher. Jag kände under hösten i Nickebo att dem sakerna fanns inte eller minst sagt har de sjunkit ner. Jag har försökt ändra på det till en början men lösning har jag inte hittat så har jag bestämd mig för att lämna mitt huvudansvar efter sista seriematchen.

Mitt ansvar som tränare är att jag måste känna när det räcker och jag upplevde att Nickebo behövde nånting nytt, en nytändning. Jag informerade Nickebo om detta i god tid så att dem kan hitta ersättare. Nickeboledningen löste detta på ett fantastisk sätt med att rekrytera Omar Eliassi som tränare och den nya fotboll sektion med Sanin Filovic, Anders och Petter Reimbertsson, fantastiska och kunniga människor och Nickebo har väldigt ljus framtid med dessa.

Under 2015 har vi kommit på en stabil femte plats i division 5 södra. 11 vinster, 4 oavgjorda, 7 förluster. Vi gjorde 51 mål, och släppte 40 mål bakåt med en målskillnad +11

tabell

Under min tid i Nickebo har jag haft stor hjälp av två eldssjälar som måste lyftas fram och det är Anders Elofsson och Stefan Bengtsson och jag är väldigt tacksam för det.

truppen-2015-2Vill även tacka alla spelare som var med under min tid i Nickebo, vi hade väldigt roliga stunder samt tuffa perioder som vi gick igenom tillsammans. Vill tacka också till styrelse, supportar och folk som hjälpte till med allt annat ingen ska vara glömd.

Jag är väldigt glad för Nickebo IK, och jag kommer att ha alltid koll, kontakt och följa dem även i framtiden.Tack och lycka till i framtiden.

Toni Kujundzic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.