Klubbhistorik

Fotbollsmatcher leder till klubbens bildande
Fotbollsverksamheten har ända sedan starten varit det klart dominerande inslaget i klubben. Efter att ha spelat en del vänskapsmatcher mot lag från andra socknar beslöt man sig för att bilda föreningen Nickebo IK. Detta skedde på våren 1933 i den dåvarande NTO-lokalen och samma år registrerades föreningen i Smålands Fotbollförbund. Erik Blomberg och Göran Karlsson, båda från Gelebo, valdes till ordförande respektive till sekreterare. John Carlsson, Tokebo, blev klubbens första kassör.

Då kommunala bidrag på den tiden ej utgick till föreningsverksamheten var ekonomin besvärlig och mycket ideellt arbete lades ner.

NIK i grönt och vitt
Klubbens första färger var grönt och vitt. Fotbollslaget spelade med gröna tröjor med vita kragar tillsammans med vita byxor. Numera är klubbens färger gult, svart och vitt.

Laget deltog de första sex åren i seriespel och mötte lag som Läckeby, Lindsdal, Smedby, Berga, Rockneby, Bäckebo, Rugstorp, Blomstermåla, Timmernabben och Långemåla.

Från andra världskrigets utbrott och fram till 1946 var fotbollsverksamheten vilande. Beredskapstiderna gjorde att man inte längre kunde få ihop lag. Efter kriget blev det åter fart på verksamheten och klubben hade såväl A-lag, B-lag och pojklag i seriespel.

Varierande framgångar
Framgångarna på planen har varierat och det har gått både upp och ner i seriesystemet. Första seriesegern togs 1960 då Nickebo IK vann dåvarande division VII norra Möregruppen. 1965 vann man för första gången division 6. Denna bedrift upprepades 1979. Däremellan åkte klubben jojo mellan femman och sexan. Såväl 1970 som 1973 blev det uppflyttning från division 6 till division 5 som bästa tvåa.

Sensationen mot Nybro
Vårsäsongen 1980 är lite av historisk då nyuppflyttade Nickebo besegrade det ena mer namnkunniga laget efter det andra. När Nybro IF, som bara några säsonger tidigare spelat i division II, kom på besök väntades storstryk. De drygt 200 åskådarna på Ljungvallen fick dock se Nickebospelarna göra en heroisk insats. Hemmalaget lyckades göra mål på två inövade hörnvarianter. Tack vare ett disciplinerat försvarsspel höll NIK emot och gästerna från Nybro tilläts bara göra ett mål. 2-1-segern var en jättesensation och måste fortfarande betecknas som klubbens största seger genom tiderna.

Höstsäsongen 1980 blev inte lika lyckad men kontraktet räddades det året. Under resten av 80-talet förde klubben en tynande tillvaro i division VI efter en kännbar generationsväxling. Tack vare samarbete med Bäckebo GoIF kunde klubbarna, förutom varsitt A-lag, tillsammans få ihop ett B-lag.

Nickebo blir film och Lindsdalsinvasionen börjar
Efter den mindre framgångsrika delen av 80-talet tog det fart igen på 90-talet. Det började med lite publicitet i form av filmen ”En gång i Sverige” som spelades in 1990. Svensk Filmindustri spelade in en film om Nickebo som bygd.

På fotbollssidan kunde NIK nu återigen ställa upp med två lag i seriespel. Dessutom förstärktes truppen när några spelare från Lindsdal, med Mikael Sandebäck i spetsen, började spela för klubben och trivdes bra. Efter hand har fler spelare med fotbollsuppfostran i Lindsdal kommit till Nickebo. Idag har cirka halva truppen Lindsdals IF som moderklubb.

1994 var det så efter 15 långa år åter dags att ta steget upp i division 5. Detta gjordes efter en direkt avgörande seriefinal i sista omgången mot Alsterbro IF. Efter en klar 5-1 seger och nytt publikrekord med 337 betalande åskådare visste jublet inga gränser. Efter tre år blev det åter respass till division VI men redan året därpå, 1998, blev det serieseger igen. Detta år slog klubben eget målrekord med totalt 100 gjorda mål. Efter denna serieseger etablerade sig NIK i femman och kom under början av 2000-talet att bli ett topplag. Såväl 2003 som 2004 var laget nära att ta steget upp i fyran men fick nöja sig med två andraplatser.

Den 23 september 2006 är ett datum som för alltid kommer att vara inskrivet i historieböckerna när det gäller NIK. Det var nämligen dagen då klubbens A-lag för första gången tog steget upp i division 4. Efter de två andraplatserna (och förlusterna i kvalet) följt av en femteplats 2005 togs äntligen klivet upp i seriesystemet när en sagolik säsong avslutades på bästa sätt hemma på Ljungvallen. Mönsterås GIF slogs tillbaka med 3-2 i seriefinalen och NIK säkrade därmed avancemanget i årets sista match. Segermarginalen i tabellen skrevs till sex poäng.

Uppflyttningen innebar att ny historia skrevs under våren 2007. Närmare bestämt den 21:a april då NIK för första gången i historien spelade en match i division 4. Böda/Högby stod för motståndet uppe på norra Öland och tyvärr blev det förlust med 2-0. Men likaväl var det ett historiskt datum för NIK:s del. Vårsäsongen gick sedan upp och ner och NIK återfanns i den regionen av tabellen inför hösten. Då blev det dock riktig fart på Nickebomaskineriet. Nio raka segrar avslutade man med och det blev till slut en riktig succésäsong. Framgångarna tog inte slut förrän i kvalet (som lockade storpublik, vilkes ses på bilden nedan) till elitfyran där NIK fick nöja sig med en poäng på tre matcher.

Sedan dess har NIK fortsatt att prestera bra i division 4. En till andraplats, två fjärdeplatser, en sjätteplats och senast en femteplats har det blivit. Klubben har lyckats med målet att etablera sig på allvar på den här nivån.

Anläggningar
Fotbollsplanen har hela tiden legat på mark tillhörande gården Tokebo.
Ljungvallen blev klubbens hemmaarena och en ojämn gräsplan förbättrades
en del 1955. 1963 fick NIK sin nuvarande arena med tillhörande omklädningsrum,
mycket tack vare en fin arbetsinsats av medlemmarna.

Ortsbefolkning och medlemmar har hela tiden ställt upp för sin förening
och mycket ideellt arbete har lagts ner under årens lopp. Bastuanläggningen
i Nickebo som byggdes i början på 50-talet är ett exempel på detta.

Den dåvarande NTO-lokalen i Nickebo övertogs så småningom av idrottsklubben. Här började också bordtennis bedrivas och en särskild bordtennisklubb, Nickebo BTK, bildades. Pingisverksamheten tillhör numera NIK.

I början av 1970-talet köptes det dåvarande missionshuset och den fallfärdiga NTO-lokalen revs. Efter en totalrenovering och utbyggnad av
det gamla missionshuset stod den nuvarande klubblokalen färdig hösten 1978. Tack vare en ny fantastisk arbetsinsats av många medlemmar och
bidrag i form av timmer från traktens bönder hölls kostnaderna nere och en användbar lokal blev resultatet. Klubblokalen utgör idag en viktig samlingsplats för klubbens medlemmar när det gäller bordtennis, barnträning, ungdomsträffar, bastubad samt fester och andra sammankomster. Lokalen hyrs också ut till icke medlemmar.

Pingissektionen
KORT HISTORIK
Bordtennis är en av aktiviteterna som Nickebo IK erbjuder. Tidigare fanns det en bordtennisklubb i Nickebo som stod utanför NIK och som hette Nickebo BTK. Den lades emellertid ner och pingisen låg nere ett bra tag. 1995 startade man sedan upp igen med lite nybörjarverksamhet under ledning av Sivert Alfredsson.

Ett antal ungdom började då spela pingis och några är kvar än idag. Något större antal har det aldrig varit men sedan 1997 har NIK i alla fall haft lag med i seriespel. Bland annat vann pojklaget P13 Östra B säsongen 98/99. Dessutom vann NIK division 5 säsongen 2011/2012. Klubbmästerskap har arrangerats sedan 1995. Under ett antal år har det förutom ungdomsklasser även spelats öppen singelklass och öppen dubbelklass. Speciellt dubbelklassen har blivit populär. Numera spelas endast seniorklass i form av singel och dubbel.